CUNI-CULUS TÖRPENYÚL TENYÉSZET
CUNI-CULUS TÖRPENYÚL TENYÉSZET
Nyulaim
 
Várható almok
 
Szaporulatok
 
In memoriam
 
Óra
 
Vásárlási információk
 
Menü
 
Nyulas oldalak
 
Linkek
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Zene
 
Hasznos dolgok a nyúltartásról
Hasznos dolgok a nyúltartásról : Segítség a nyúltartáshoz

Segítség a nyúltartáshoz

Torda Orsolya Julianna  2008.11.11. 14:37

Kezdő nyúltartóknak


Egy kis segítség a nyúl tartáshoz

 

 

 

Általában a nyúlról és egy kis etológia

 

  A házi nyúl az üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) háziasított változata, így ugyan azok a tulajdonságok jellemzőek rájuk is. Az üregi nyúl a föld alá építi fészkét és a nyúl várat, ehhez ugye ásnia kell. Ez a viselkedés házi kedvencünknél is jelentkezik. Ez egyrészt vemhesség alatt, illetve fészek építésekor (fokozottabb ásás), másrészt a hétköznapi tevékenységei során is jelentkezik. Ilyenkor vagy ki szeretne jönni a ketrecből vagy egy saját kis rejtekét még „otthonosabbá” szeretné tenni.

  Az ismeretlen területet fokozatosan derítik fel, mindig a kiinduló pontra visszatérve. Közben, mintha bólogatnának, vesznek szagmintát az új helyről.

  Mivel préda állatok, elég félénkek és ezért néha kicsit barátságtalannak tűnhetnek, de ha az ő ütemükben hagyjuk, hogy megismerjenek, hamar a barátunkká válhatnak. Ne tegyünk feléjük hirtelen mozdulatokat, mivel azt veszélyként fogják érezni. Ha elszökne, ne kergessük, mert úgyis a nyuszi a gyorsabb, hanem szép lassan cserkésszük be.

A hangos, éles zajoktól szintén megijednek.

Felfokozott izgalmi állapotban dobognak, vagyis mellső lábukra támaszkodva a hátsókat a földhöz ütik. Ilyenkor nyugtassuk meg az állatot. Lehet, hogy valami olyat hall vagy érez, ami nekünk fel sem tűnik.

  A nyulakra jellemző a caecotrophia, vagyis a lágy, szőlőfürtszerű, szagos székletüket megeszik, mivel ezekből sok hasznos vitamint nyernek, amik elengedhetetlenek a számukra.

  A nyulak hallása és szaglása kitűnő. 

  Ha eleget foglalkozunk velük sok mindenre megtaníthatók. Jutalmazással és szidással érhetünk el sikereket. Jutalmazásként, ha valamit „jól” csinált, a nekünk kedvező viselkedési formát mutatta, használjuk a kedvenc csemegéjét, illetve az állateledel boltokban kapható jutalomfalatot (nagyon kis mennyiségben). Ha a jutalmazás tevékenységét összekötjük valamilyen hanggal, pl. a jutifali zacskójának a hangjával, vagy annak a dobozáéval, amiben a kedvenc csemegéje van, akkor ezt a kettőt az állat összekapcsolja és ha már meghallja azt a bizonyos hangot, végre hajtja az adott viselkedési formát.

Ha mindig ugyan azzal a hangsúllyal szidjuk, ezt is megtanulja.

  Ha a nyuszink megszeret minket, és szinte fajtársnak tekint, „udvarolni” fog, vagyis makogva a lábunk körül rohangászik. Annak elkerülése végett, hogy netán véletlenül rálépjünk, használjunk csengős nyakörvet. Ehhez kis kora óta szoktassuk hozzá az állatot. Ha kiengedjük, mindig tegyük rá a nyakörvet és így szinte megszokottá válik, hogy a kiengedés nyakörvvel jár.

 

 

 

 

 

Új családtag érkezése

 

   Aznap mikor haza visszük a jövevényt és betesszük a ketrecébe, hagyjuk, had fedezze azt fel. Ilyenkor még ne tegyük be a kis házikót, mivel így kénytelen a körülötte lévő világgal foglalkozni. Pár napig ne engedjük ki a ketrecből egészen addig, amíg meg nem szokik minket és oda nem jön hozzánk. Mikor aztán végre kinyitjuk neki az ajtaját, a saját ütemében kell felderítenie az ismeretlen terepet. Mindig hagyjuk szabadon a ketrecbe vezető utat, ahová visszaszaladhat, ha megijed.  

 

 

 

 

 

Lakhely kialakítása

 

  Megfelelően nagy ketrecet válasszunk nekik, amiben ki tudunk alakítani egy WC sarkot, egy etető és itató részt. Először nézzük meg hogy a nyuszi a friss ketrecben pár nap elteltével hová végzi a dolgát. Azt a területet, sarkot választotta ki WC- nek, így hogy a saját dolgunkat is megkönnyítsük érdemes egy sarok tálcát oda tenni, amibe jó nedvszívó almot teszünk. E célból ajánlani tudom a MultiFit almokat. A ketrec többi részét forgáccsal almozzuk.

  Környezet gazdagításként használhatunk WC papír gurigát, amibe szénát tömködhetünk, így el tud vele játszani mire kiszedi belőle. Bár a játékok tárháza szinte végtelen és a fantáziánkra van bízva, hogy miket találunk ki még nekik. Amire mindenképp figyeljünk, hogy apró műanyag dolgokat ne egyenek meg.

  A ketrecbe, tegyünk egy külön kis házikót, amibe vissza tud vonulni és elmélkedhet a világ dolgairól. Az olyan neki mint egy odú, ahol biztonságban van és védettséget élvez. Így innen soha se vegyük ki, hagyjuk, hogy magától jöjjön elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Táplálás

 

  Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne hizlaljuk túl az állatot. Sajnos ezt sok gazdi, pusztán szeretetből elköveti. Ennek azonban egészségre káros hatásai is vannak.

Ha tápot váltunk azt fokozatosan tegyük, először keverve a régit az újjal, mivel a nyusziknak nagyon érzékeny a bél flórájuk és könnyen felborulhat.

  Naponta egyszer elég ez etetőjébe nyúl tápot adni, én a békés alvás érdekében az esti órákat ajánlom, de persze ez nem kötelező. Széna viszont mindig legyen előtte, ezt célszerű külön szénarácsba tenni, ugyanis a már bekoszolódott, átázott szénát nem eszik meg. A széna nem hizlal és sok hasznos tulajdonsága is van. Pl.: segít megakadályozni a gyomorban szőrgolyó (bezoár) kialakulását. Ugyanis a nyulak a macskákkal ellentétben nem tudnak hányni, így a lenyelt dolgok csak egy irányban távozhatnak belőlük. Főleg szőrváltáskor elég sokat le tudnak ebből nyelni, miközben magukat tisztogatják. (Erről bővebben a betegségek témakörnél)

  A másik nagyon fontos dolog a víz. Mindig kell előttük frissnek lennie, főleg a nyári meleg időszakban, illetve laktáláskor (amikor a nyuszi szoptat), mivel ilyenkor megnövekszik a víz igénye.

  Lehet nekik szobahőmérsékletű gyümölcsöket, zöldségeket adni, de nem túl nagy mennyiségben. Feltétlenül jól mossuk meg ezeket mielőtt a nyuszinak adjuk, mivel a permet rajta maradhat, ami mérgező. Némelyik növény mérgező lehet, így nézzünk utána melyek ezek a nyuszi biztonsága érdekében. (http://www.medirabbit.com/HU/Digestive/Food/toxic_plants_hu.pdf )

 

 

 

 

 

Gondozás

 

  A nyuszit néha fésülni kell, főleg ha hosszú szőrű az illető. Mint már az előbbiekben említettem a szőr bezoár súlyos gondokat okozhat.

  A házi kedvencként tartott nyusziknál elengedhetetlen dolog a karmok vágása. Vad társaikkal ellentétben nem tudják ezeket lekoptatni és az nem csak esztétikai probléma, hanem a túlnőtt karmok letépődhetnek, betörhetnek stb. így fájdalmat is okozhatnak a nyuszinak. Kezdetben, amíg nem sajátítottuk el a karom vágás művészetét kérjük az állatorvos segítségét.

  Fog hibás nyusziknál a fogak szabálytalan növése is komoly gondokat okozhat. Így ellenőrizzük a nyuszi fogát. Ha túl nő, vigyük állatorvoshoz.

 

 

 

 

 

Betegségek

 

 

Tályog

Megdagadt kinövés, amely a nyúl testén bárhol megtalálható

Felnyitás és kitisztítás. Kezeld antibiotikumos kenőccsel a sebet, amit az állatorvos ír fel.

Caecotophia (Cekotrófia)

A nyúl közvetlenül a végbélből eszi meg az ürülékét. Ez az ürülék igen hasonlít szőlőfürthöz, zöld és nagyon fás.

Semmit sem kell tenni. Ez normális nyúlviselkedés. Így növeli a bizonyos tápanyagoknak a felszívódását.

Bélgyulladás

Hasmenés, étvágytalanság, rosszul kinézet. Esetleg fogyás.

Kérd az állatorvos segítségét.

Atkák a fülben

A nyúl vakarja a fülét, állandóan rázza a fejét, különösen, ha a füle tövét vakarod

Macskáknak való fülatka elleni gyógyszerrel kezeld, de segíthet illóolaj fülbe csepegtetése is.

Bélhurut / Enteritis (Muccoid Enteritis)

Lágy, könnyű, vizes széklet, vagy zselészerű széklet. A nyúl ül, és őrli a fogait. Étvágytalanság.

Nyugalom, nagy rosttartalmú, könnyű, alacsony kalóriaszintű diéta.
Sokféle vízbe keverhető antibiotikum adható a további fertőzések megelőzésére.

 

Atkák a szőrben

Csupasz foltok a bőrön, amely hámlik és viszket

Bolhairtó és atkaölő por. (csak nyúl számára ártalmatlan szerrel kezeld!)

Szőr okozta szorulás

Szőrrel keveredett ürülék, (esetleg a ketrecajtón lógva)

Szedd le a bogyókat, adj a nyuszinak szénát és friss ananászlét vízzel hígítva. Kezeld szőrgombolyag elleni gyógyszerrel. Sok rosttartalmú táp.

Végbélgyulladás

Piszkos, gyulladt, fertőzött a végbél környéke

Kezeld antibiotikumos krémmel a végbélnyílás környékén, amíg meg nem gyógyul. Tisztítsd ki a ketrecet!

Tejmirigygyulladás

Gyulladt, megduzzadt, forró, elszíneződött emlőrendszer. Az emlőtályog gyakori. Normális esetben csak tüzelés és elválasztás után jelentkezik

Az emlőket tisztítsd meg a tejtől, meleg pakolás 3-4-szer naponta.

Malocclusion

Amikor az alsó metszőfogak túlnövik a felső metszőfogakat. A fogak folyamatosan nőnek, és túl hosszúak lesznek. Ennek lehet genetikai oka is!

Havonta vágasd a fogát. Ne szaporítsd, ha genetikailag sérült!

Paralysis

Hátsó lábrángás, csökkent bél- és hólyagkontroll.

Az állatot el kell altatni.

Végbélgiliszták

Kicsi babcsírára hasonló giliszták a végbélben, a szőrön ill. a székleten.

Rendszeresen kezelni ivomec vagy piperazin tartalmú szerrel.

"Piros vizelet"

Piros vagy narancssárga vizelet, ami esetleg tejszerű is lehet.

Semmit nem kell tenni, ez normális, a táplálék okozhatja.

Gombásodás

Köralakú szőrhullás, a kör közepén bőrfájdalom, esetleg fehéres, hámló bőr.

Jóddal, és gombaölő szerrel kezeld, hanem gomba okozza.

Talpfekély

Repedezett, vérző területek a hátsó mancson.

Gondoskodj megfelelő pihenőhelyről. Kezeld ápolókenőccsel, lehetőleg ne szaporítsd, hogy csökkentsd a hasonló gyenge mancsú utódok létrejöttét.

Pasteurella

Folyamatos tüsszögés, fehér vagy zöld orrfolyás, csapzott a szőr az első mancsok belsején

Különítsd el a többi nyúltól, hogy csökkentsd a fertőzést. Antibiotikumokkal csökkentheted a tüneteket, de sosem fog meggyógyulni. Folyamatos kezelésre szorul élete végéig.

"Nyúlszifilisz"

Pikkelyes gyulladás a nemi szerveken, esetleg az orron és később a szájon. A beteg vonakodik a párosodástól, és a megtermékenyüléstől. Elvetélés.

Külső nemi szervek napi kezelése penicillinnel. Ne szaporíts ilyen beteg állatot.

Nedves, könnyes, csipás szem

Tisztítsd ki meleg vízzel. Naponta öblítsd sóoldattal és kezeld szemkenőccsel a gyógyulásig

Görbült nyak

Fejforgatás, a nyúl sokat forog és elveszti az egyensúlyát.

Nagy halálozási esély. Kezelhető fülcseppel, de legtöbb esetben elaltatják az állatokat.

Bögölytályog

Kidudorodás, kinövés bárhol az állat testén, amelyben egy légbuborék van. A bögölylégy lárvája okozza.

Nehéz otthon eltávolítani, legjobb állatorvoshoz vinni. A lárva megsértése fertőzést okozhat, amitől az állat elpusztul.

 

 

 

 

 

Oltások

 

  2 féle oltás létezik, Myxomatosis és vérzéses betegség (RHD) elleni oltás. Ezeket külön- külön is megkaphatja, vagy ami mostanában terjedt el ezeket kombi oltásként. Esetenként oltási reakció is előfordulhat. Ha az oltásokkal kapcsolatban kérdésünk lenne kérdezzük az állatorvost.

Az alapimmunizálás után, mikor is az első oltást követő 1 hónapon belül újabbat kell kapnia, elég évente egyszer oltást adni nekik. Ezt még a nagy szúnyog invázió előtt tegyük meg mivel ezek terjeszti az egyik legveszedelmesebb betegségüket.

 

 

 

 

 

 

Ajánlott állatorvos

 

  Graf Doktor Állatorvosi Rendelője (http://www.grafdoktor.hu )

Cím: Bp, 1117 Fehérvári út 38/a

Tel: 209-5130 

       30/ 209-5130

 

 

 

 

Kérdések esetén

 

  Forduljanak hozzám: Torda Orsolya

Email: cuniculus.tenyeszet@gmail.com

Tel: 788-9013

       30/246-0439

 

 

 

 
Dzsungáriai törpehörieim
 
Szaporulatok
 
Dzsungáriai törpehörcsögökről
 
In memoriam
 
Naptár
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2008-09-10
 
Hogy találtad meg az oldalam?
Lezárt szavazások
 
Állatbarát
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Nyúlposta
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt